سبد خرید 0

آشنایی با تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی

10 / 10
از 1 کاربر
« بازگشت به لیست | یکشنبه 11 خرداد 1399 در ساعت 13 : 29 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

کارگاه ها از مهم ترین قسمت های یک پروژه عمرانی هستند. مهندسان عمران و نیروهای اجرایی مدت زمان قابل توجهی را در کارگاه سپری می‌کنند و به همین دلیل باید از بهترین تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی استفاده کرد. کارگاه ساختمانی باید بتواند به درستی ساخته شود و از استاندارد های بین المللی پیروی کرده تا مجوزهای لازم را دریافت کند و اجازه کار را داشته باشد.

کارگاه های ساختمانی بسیار زیادی به علت نداشتن استاندارد های لازم برای تجهیز کردن کارگاه پلمپ شدند و اجازه ادامه کار به آنها داده نشد. طبق آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی، تجهیز کارگاه های ساختمانی باید دارای استاندارد های ویژه ای باشند که در ادامه به انواع آن و بهترین تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی اشاره می‌کنیم.

مقررات کلی تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی

طبق ماده 1 آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی قبل از شروع هر عملیات ساختمانی باید کارگاه ساختمانی به شکل درستی تجهیز شده و استاندارد هایی که برای این کار لازم است را رعایت کرده باشد. همچنین قبل از تاسیس کارگاه ساختمانی برای اطمینان باید نقشه نهایی ساختمان و همچنین طرح های اولیه ارائه شود تا طبق ماده 78 قانون کار اجازه تاسیس کارگاه صادر شود.

 

ایمنی کارگران در کارگاه

 

بررسی قوانین مربوط به لوازم ایمنی کارگاهی

قوانینی که باید برای تجهیز کردن درست کارگاه ها رعایت شود در قالب چند بند در آیین نامه حفاظتی بیان شده است که در بعضی از مواقع به این بند ها توجه نمی‌شود. همین موضوع باعث می‌شود تا کارگاه های ساختمانی بعد از مدت زمان کوتاهه بسته و مهندسین آن با پیگرد های قانونی مواجه شوند.

افرادی که در کارگاه های ساختمانی مشغول به کار می‌شوند شامل مهندسین ناظر،  سرپرست کارگاه ها، استاد کار، کارگر ساده و کارگر ماهر هستند که شرح وظایف و دستمزد این افراد متفاوت است. اما شخص دیگری که در کارگاهای ساختمانی مشغول به کار است مهندس HSE یا همان مهندس ایمنی در ساختمان است که در قسمت بعدی وظایف این شخص را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

وظایف و مسئولیت های مهندس ایمنی (HSE)

بهداشت در کار همزمان با معقوله ایمنی در کار مطرح شد و هرجا سخن از ایمنی در کار باشد بحث بهداشت نیز مطرح می‌شود. معنی HSE به طور دقیق بعد از انقلاب صنعتی رونق بیشتری پیدا کرد و جایگاه ویژه ای در مشاغل گوناگون از جمله شغل های مهندسی یافت. وجود مهندس HSE در کارگاه های ساختمانی الزامی است و وجود شخصی برای نظارت بر مسائل امنیتی ضروری است که وظایف این اشخاص در کارگاه های ساختمانی شامل موارد زیادی می‌شود که در ادامه به آن می‌پردازیم.

مهندسین HSE در کارگاه های ساختمانی باید با توجه به چک لیست ها برای بر قراری امنیت کارگاه نظارت کنند و از استاندارد بودن تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی اطمینان حاصل کنند. به عنوان مثال قسمتی از چک لیست مهندسین HSE شامل ایمنی در تمام مراحل بهداشت کارگران، نحوه مدیریت پسماند کارگاه، نحوه اسکان و تامین غذا و آب بهداشتی کارگران است. همچنین اطمینان از سالم بودن وسایل دسترسی، تخریب،  استاندارد بودن عملیات خاکی، صحیح اجرا شدن عملیات ساخت برپایی و نصب اسکلت ساختمان شامل  موارد خاص HSE است.

مهندس HSE

استاندارد های لازم برای امنیت کارگاه های ساختمانی

کارگاه ساختمانی دارای استاندارد های مهمی هستند که رعایت کردن آن ها الزامی است و باید دقیقا طبق اصول و ضوابط ساخته شوند تا بهترین و امن ترین مکان برای کارکنان و مهندسین باشد. رعایت حریم کارگاه ها از اصلی ترین و مهم ترین قوانینی است که باید رعایت شود تا امنیت کارگاه به شکل کامل رعایت شود که در ادامه این متن به بررسی کامل تجهیزاتی که باید برای حفظ حریم مورد استفاده قرار بگیرند می‌پردازیم.

تجهیزات لازم برای حفظ حریم کارگاه های ساختمانی

همان طور که در متن اشاره شد، وسیله ها و تجهیزاتی که برای حفظ حریم کارگاه های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند از مهم ترین وسیله هایی هستند که باید در کارگاه ها وجود داشته باشد و محل نصب و چگونگی نصب آن ها هم باید دقیقا اصولی و استاندارد بوده تا بیشترین کاربرد را داشته باشد. در ماده 10 آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی این گونه بیان شد: کارگاه ساختمانی باید به طور مطمئن و ایمن محصور و از ورود افراد متفرقه و غیر مسئول به داخل آن جلوگیری شود.

همچنین نصب تابلو ها و علائم اخطاری که در شب و روز قابل رویت باشد در اطراف کارگاه های ساختمانی ضروری است. بنابراین استفاده تجهیزاتی مانند بشکه های ترافیکی، کله قندی و یا نوار خطر می‌تواند بهترین گزینه برای جدا کردن کارگاه از محیط و حفظ حریم کارگاه باشد که در ادامه متن به بررسی هر کدام از آنها به طور جداگانه می‌پردازیم.

بشکه ایمنی

بشکه های ترافیکی کاربرد های مختلفی از جمله جدا کردن تقاطع ها و گرفتن جای پارک را دارند؛ اما در این قسمت به کاربرد آن در راستای حفظ حریم کارگاه ها می‌پردازیم. بشکه هایی که برای این کار انتخاب می‌شوند باید رنگ هایی داشته باشند که در شب هم قابل دید باشند تا کسی با بشکه ها برخورد نکند. بشکه ها از مهم ترین تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی هستند که داشتن آنها برای گرفتن مجوز ها ضروری است.

بشکه های ترافیکی که برای کارگاه های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند باید دارای اندازه های مخصوص و تایین شده ای باشند. به عنوان مثل بشکه ها باید با فاصله ای از کارگاه قرار بگیرند که رفت و آمد افراد در آن راحت تر باشد و مانع تردد آن ها نشود. بشکه هایی که برای این قسمت مورد استفاده قرار می‌گیرند عموما بشکه های 105 سانتی متری هستند که قطر پایین آن 60 تا 70 سانتی متر و قطر قسمت بالایی آن نیز بین 40 تا 50 سانتی متر است . فضای داخل این نوع از بشکه ها نیز خالی است و می‌توان آن را با آب و حتی با پسماند های ساختمانی پر کرد.

بشکه ترافیکی

کله قندی ترافیکی

نوع دیگری از تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی کله قندی است که با استفاده از آن می‌توان افراد را از اطراف کارگاه دور نگه داشت تا از بروز صدمات احتمالی جلوگیری شود. کله قندی ها به دلیل رنگ خاص و شبرنگ ترافیکی روی بدنه خود بیشتر از سایر تجهیزات جلب توجه می‌کنند.

کله قندی ترافیکی

نوار خطر

نوع دیگر تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی استفاده از نوار های ترافیکی یا همان نوار خطر است که با کمترین هزینه می‌توان افراد را از اطراف سختمان در حال ساخت که خطر سقوط مسالح دارد دور نگه داشته و قوانین آیین نامه را نیز رعایت کرد.

نوار خطر

تابلوی کارگران مشغول کارند و احتیاط

برای مواقعی که کارگاه های ساختمانی در کنار جاده ها و خیابان های پر رفت آمد قرار دارند بهترین گزینه برای حفظ حریم و جدا کردن کارگاه ها از بخش های دیگر استفاده کردن از تابلو های هشدار مانند تابلو های کارگران مشغول کارند و تابلو احتیاط است. همچنین می‌توان در این قسمت ها از چراغ راهنمایی چشمک زن استفاده کرد تا توجه را در شب به خود جلب کند.

کارگران مشغول کارند

طبق استاندارد‌های بیان شده در بند های اولیه آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی، جدا کردن حریم کارگاه ها از قسمت های دیگر منطقه اهمیت زیادی دارد و برای حفظ امنیت باید توسط تجهیزات ایمنی کارگاه ساختمانی این قسمت ها جدا شوند. عدم انجام موارد فوق می‌تواند منجر به بسته شدن کارگاه ها و تعلیق کارفرمایان شود. در مقاله های بعدی نکات و جزئیات تخصصی تری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

برای تهیه و خرید انواع تجهیزات ایمنی و کارگاهی می توانید از طریق وب سایت ایمن ترافیک کالا اقدام نمایید.

ارسال نظر

نام شما :
ایمیل :
تلفن تماس :
متن پیغام :
نمایش همه
علاقه مندی ها ()
^